ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΤ΄ (ΚΑ) - ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 25692590
Τηλεομοιότυπο: 25692595
Μενού

Πρόγραμμα Erasmus+ KA1

«Going Digital in an Innovative Classroom»

 

Το πρόγραμμα Erasmus+ KA1 «Συμπερίληψη, Επικοινωνία και Μαθητοκεντρικά Περιβάλλοντα Μάθησης με τη χρήση των ΤΠΕ» έδωσε την ευκαιρία στο σχολείο μας να συμμετάσχει σε πενθήμερο σεμινάριο με θέμα «Going Digital in an Innovative Classroom». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα μεταξύ των ημερομηνιών 26/02/24- 01/03/2024. Εκπαιδευτικοί διάφορων βαθμίδων από την Κύπρο, την Ρουμανία και την Ισπανία συμμετείχαν στο σεμινάριο, ανταλλάζοντας ιδέες κι απόψεις για το εν λόγω θέμα, με τη καθοδήγηση πάντα των διοργανωτών.

Με φάρο τον γενικό σκοπό του προγράμματος Erasmus+ KA1 που είναι η υποστήριξη της εκπαιδευτικής, επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης των ατόμων που συμμετέχουν στην εκπαίδευση το σεμινάριο είχε δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μας μεταλαμπαδεύσει την ιδέα ότι η χρησιμοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών μέσων στη διδασκαλία είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχεία τεχνολογική πρόοδο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκπαίδευση βιώνει έναν βαθύ μετασχηματισμό μέσω της καινοτόμου ψηφιοποίησης. Καθώς οι παραδοσιακές τάξεις εξελίσσονται σε δυναμικά περιβάλλοντα μάθησης, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αξιοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας για να βελτιώνουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Αδιαμφισβήτητα η ψηφιοποίηση έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές ασχολούνται με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Τα διαδραστικά πολυμέσα, όπως βίντεο, προσομοιώσεις και παιχνιδοποιημένες ενότητες μάθησης, προσφέρουν μια πιο καθηλωτική και συναρπαστική εμπειρία μάθησης σε σύγκριση με τα παραδοσιακά σχολικά βιβλία. Αυτά τα στοιχεία πολυμέσων όχι μόνο προσελκύουν την προσοχή των μαθητών, αλλά καλύπτουν και διαφορετικά στυλ μάθησης, καθιστώντας τις σύνθετες έννοιες πιο προσιτές και κατανοητές.

Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Going Digital in an Innovative Classroom» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία μόνο η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει δημιουργώντας πιο ενδιαφέρον και δημιουργικό περιβάλλον στην αίθουσα διδασκαλίας. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δημιουργικά εργαστήρια που στόχο είχαν να γνωρίσουν στην πράξη εφαρμογές (apps) όπως το Class Dojo, το Plickers, το Story Jumper, το Canvas και πολλές άλλες. Επιπρόσθετα έχουν αναφερθεί οι δυνατότητες του πανίσχυρου όπλου της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Εν κατακλείδι συζητήθηκε η σημαντικότητα της εναρμόνισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την τεχνολογία αλλά και τα προβλήματα που μπορεί πιθανόν να προκαλέσει.

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι γνώσεις οι εμπειρίες που απέκτησα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινοποιήθηκαν στο υπόλοιπο προσωπικό.

Λένος Καραντώνη

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου (ΚΑ)